Katana (刀)

“Az ősi időkben nem léteztek fegyverek. Bár a kard és az íj nagyon régóta ismert, úgy tűnik, hogy kizárólag törzsfőnökök és egyéb törzsi vezetők rendelkeztek ilyen eszközökkel. Régi könyvek megőrizték, hogy i. e. 500 körül, amikor tengerentúlról érkező hódítók szálltak parta Japánban, a támadásokat kezdetleges hadi technikával verték vissza, például kézitusával, botokkal, kövekkel, védelmi árkok ásásával és bizonyos értelemben íjak használatának segítségével. Később olyan fegyverek gyártásába és továbbfejlesztésébe kezdtek, melyeket idegen országokból hoztak be. Az idő múlásával a fegyverek használata egyre szélesebb körben terjedt el, s állítólag a Tokugava időszakban (1603-tól kezdve) összes 120 technika létezett a fegyverek használatára, a Kan’ei kortól (1624) a Tokugava katonai kormány végéig (1867) pedig 3000 harcművészeti iskola alakult. A kard az ősi idők bot-kardjából alakult ki. Majd tacsivá fejlődött (ez egy erősen meghajlított kard), amiből pedig kialakult a katana (egyélű kard). A Hadakozó fejedelmek korában Portugáliából megérkezett a muskéta a Tanegasima szigetre és hamar elterjedt Japán egész területén. Bár ennek az új fegyvernek az erejét messze nagyobbnak találták a kardénál, az íjénál és a lándzsáénál, a muskéta mégsem vette át a kard helyét sem rang, sem fontosság tekintetében. Ennek oka abban rejlik, hogy a kard célja messze túlmutat azon, hogy pusztán csak egy fegyver legyen.

A kard jó irányba terelte az uralkodó osztály hatalmát, és a spirituális béke és megvilágosodás szimbólumává vált. Bár eredetileg elsősorban fegyver volt, sosem hozták összefüggésbe a barbarizmussal vagy erőszakkal. A kardnak ez a kétélű vagy két életű tulajdonsága a legfontosabb.

“A nindzsakard pengéje 1 saku (30,3 cm) és 6 vagy 7 szun (3,030 cm * 7) hosszú. A Tokugava-korban a két sakunál hosszabb pengéjű kardot már katanának nevezték. (…) A Muromacsi-korban megjelent ucsi-gatana eleinte 1 saku és 4 szun hosszú volt, ám a korszak vége felé ez 1 saku és 7 vagy akár 8 szun is lehetett.”

– Masaaki Hatsumi

 

Forrás: Hacumi Maszaaki – Japán kardvívás