Dōjō etikett

A dōjōba való ki-, illetve belépés

Meghajlással lépünk be, illetve hagyjuk el a dōjō-t. A meghajlás a kamidana (神棚, egyfajta japán házi oltár) felé történik, vagy az edzést vezető felé.

Kamidana a Honbu Dōjōban (2017)

Az edzés kezdetén

Az edzés vezetőjével szemben leülnek a tanítványok seizában. Balra a sor elején a rangidős tanítvány ül (az oktató szemszögéből). A csoport elcsendesül és az oktató megfordul a kamidana felé. Mindenki összeteszi a kezét maga előtt (gassho 合掌).  A kezek a mellkas előtt helyezkednek el tenyérrel összezárva, ujjak felfelé mutatnak. 

Az oktató hangosan mondja a következőt: Shikin Haramitsu Daikomyo (四拳 波羅蜜 大光明 – sikin hárámicu dájkomjo).  A tanítványok megismétlik hangosan az oktatóval együtt. Tapsolnak kettőt, meghajolnak. Még egyszer tapsolnak és megint meghajolnak. Az oktató megfordul és a rangidős tanítvány a következőt mondja: Sensei ni Rei (kiejtés: szenszej ni rej). Az oktató és a tanítványok együtt meghajolnak egymás felé, miközben azt mondják: Onegai Shimasu (kiejtés: onegáj simasz)

Az edzés végén

Megismétlődik az egész ceremónia, de a legvégén az Onegai Shimasu (お願いします) helyett azt mondják: Dōmo Arigatō Gozaimashita (kiejtés: dómo arigató gozájmasita)

Ha késünk az edzésről

Késés esetén a tatami szélén végrehajtjuk a ceremóniát, majd várunk a vezető engedélyére az edzésbe való becsatlakozásra.

Ha korábban kell elmennünk

A tatami szélén leülve jelezzük a vezetőnek, hogy hamarabb kell elmennünk az edzésről. A vezető jelzi, hogy észrevette és a záró ceremóniát végrehajtva elhagyjuk a dojo területét (meghajlással a végén).

Jelentésük, amik csak egyik értelmezésük a sok közül, a következő:

Shikin Haramitsu Daikomyo: Minden pillanat a megvilágosodás lehetőségét rejti. 

Onegai Shimasu: Kérem tanítson! (Tiszteletteljes, udvarias kérés) 

Dōmo Arigatō Gozaimashita: Nagyon szépen köszönöm! (a tanítást)

 

 

“A budó mindennapos gyakorlata meghajlással kezdődik. A budó illemtana a konfuciuszi öt erényen – jóakarat, igazságosság, illem, bölcsesség és őszinteség – alapul. Az illem ezek közül a legsarkalatosabb, s nagyon fontos, hogy az erényeknek ez legyen az egyensúlyi pontja. Ha ezt teljes mértékben megérted, akkor sosem fogsz letérni a Busidó természetes útjáról.” – Sōke Masaaki Hatsumi

 

Írta: Csapó Géza

 

Források:

Seiza

Kamidana

Gassho

Masaaki Hatsumi – Japán kardvívás